Real Madrid

Real Madrid

In Nederland wordt de club De Koninklijke genoemd, een vertaling van het Spaanse Real. De koning Alfonso XIII gaf deze naam aan de club, samen met de kroon in het logo van Real Madrid. De club werd opgericht op 6 maart 1902. Het is de een na beste club van Spanje en heeft in totaal 77 prijzen achter hun naam staan, waarvan 32 landstitels. Ze zijn de eerste winnaars van de Intercontinental Cup en de European Cup/Champions League. In het jaar 1989 wonnen ze de Supercopa de España nadat ze ook al de Copa del Rey en La Liga binnen hadden gehaald. De laatste titel die binnen is gehaald is de Copa del Rey van 2013/2014 waarin werd gewonnen van aartsrivaal FC Barcelona. Het laatste Europese succes komt uit 2002 waar de Champions League en de Super Cup werd gewonnen. Samen met Athletic de Bilbao en FC Barcelona is Real Madrid nog nooit gedegradeerd van de eerste league van Spanje sinds deelname.

De thuiskleuren van Real Madrid zijn over de hele wereld bekend en mede hierdoor wordt de club vaak de “Los Blancos” genoemd.

C. Ronaldo

Wie Real Madrid zegt, denkt automatisch aan Cristiano Ronaldo. De Portugese speler wordt gezien als de beste speler van de wereld, een titel die gedeeld gaat met de sterspeler van aartsrivaal FC Barcelona, namelijk Lionel Messi. De Portugees heeft genoeg records op zijn naam staan, waaronder die van de eerste speler die tegen elk team heeft gescoord in één seizoen in de La Liga. Hij is de winnaar van de Ballon d’Or in 2008 en 2013. In 2009 werd hij van Manchester United gehaald en haalde hiermee een nieuw record. Hij werd toen de duurste voetballer in de geschiedenis met 94 miljoen euro. Dit record zou later verbroken worden door zijn toekomstige ploeggenoot, Gareth Bale.

cristiano-ronaldo

Cristiano Ronaldo in de Champions League

Real Madrid heeft twee hele grote rivaliteiten, waarvan ééntje steeds groter wordt. Voorop staat natuurlijk de Clásico. Al vanaf het begin van de nationale competitie werden Real Madrid en Barcelona als vertegenwoordigers gezien van de twee regio’s in Spanje, Catalonië en Castilië. De eerste wedstrijd werd gehouden in 1902 en is gewonnen door Barcelona. Als naar de officiële wedstrijden wordt gekeken, heeft Real vaker gewonnen. Als wordt gekeken naar het totaal aantal wedstrijden die zijn gespeeld dus inclusief de vriendschappelijke wedstrijd, heeft Barcelona er meer gewonnen.

De andere is de Madrileense derby met Atlético Madrid. Ondanks de opkomst van het andere team uit Madrid, is Real heer en meester tijdens deze derby. In totaal heeft de derby 154 keer plaats gevonden. Hiervan wist Atlético er maar 36 te winnen, terwijl Real Madrid 85 winsten achter hun naam kan schrijven. Ook al heeft Atlético minder vaak gewonnen qua doelpunten blijven ze niet achterwege. In deze wedstrijden heeft Real Madrid 275 doelpunten gemaakt, Atlético Madrid scoorde er 204. De finale van de Champions League van het seizoen 2013/2014 is tussen de twee Madrileense clubs geweest.

BOEK NU JE VOETBALREIS NAAR REAL MADRID!